Omzetting geregistreerd partnerschap in huwelijk
Omzetting geregistreerd partnerschap in huwelijk
Zijn jullie geregistreerd partners en willen jullie nu heel graag trouwen? Dan hebben jullie vast bedacht hoe de dag van jullie dromen zou moeten verlopen.
Partnerregistratie of samenlevenscontract?
Sinds per 1998 de Partnerschapregistratie werd ingevoerd, zijn er veel geliefden die kozen voor deze regeling. Soms –ook wel door partners van gelijk geslacht- als prima alternatief voor een huwelijk. Maar ook wel in plaats van een samenlevingscontract via de notaris. Koppels die gaan samenwonen willen immers graag de zaken goed regelen voor elkaar, om mogelijk een aantal jaren later alsnog te trouwen.
Van geregistreerd partnerschap naar huwelijk
Die mogelijkheid is er zeker, bij de Burgerlijke Stand dient dan een omzetting plaats te vinden van geregistreerd partnerschap naar een huwelijk. Een handeling die overigens verder geen wijziging ten gevolg heeft voor de datum waarop de wettelijke verbintenis werd aangegaan. Die datum blijft dus onveranderd de datum waarop het partnerschap werd geregistreerd en is dus bindend voor familierecht, pensioenverzekering, Belastingdienst en andere instanties.
Omzetting in jullie woonplaats
Wèl moet de omzetting plaatsvinden in de woonplaats van één van beide partners. Dat kan even schrikken zijn, indien die informatie eerder niet bekend was bij jullie! Want de trouwlocatie in jullie woongemeente is niet altijd de locatie die jullie in gedachten hebben als droomlocatie voor de huwelijksplechtigheid. Hebben jullie nu al die tijd tevergeefs uitgekeken naar een ceremonie op het strand, in dat mooie kleine kerkje, dat majestueuze hotel of dat romantische kasteel?
Nee hoor, jullie droom kan worden verwezenlijkt! Gelukkig is er een oplossing voor jullie. De omzetting kan bij de gemeente over het algemeen worden verricht aan de balie van burgerzaken (wellicht vooraf wel even een afspraak maken). Voor dit uittreksel van de Burgerlijke Stand is over het algemeen slechts een laag bedrag verschuldigd. Vervolgens kan een ceremonieel huwelijk plaatsvinden, helemaal naar jullie wens. Op de gewenste locatie, op een passend tijdstip … toch het droomhuwelijk!
Ceremonieel huwelijk
Een ceremonieel huwelijk kan zonder tussenkomst van de gemeente worden geregeld. Bij deze ceremonie is dus geen trouwambtenaar van de gemeente betrokken. De ceremonie kan bijvoorbeeld worden geleid door een familielid, vriend(in) of bekende van het jullie. Maar er zijn ook enthousiaste zelfstandig trouwambtenaren (die overigens wel zijn beëdigd) die deze ceremonie met heel veel plezier en betrokkenheid willen verzorgen.
Op deze manier kan deze bijzondere dag in jullie leven toch helemaal aan jullie wensen voldoen!
Foto’s: privé (pen) | Studio Ziezo Johannes van Camp